Verwerken van groente en fruit

Beschrijving

Dit project is  gericht op de organisatie en versterking van een groep van 18 vrouwen. Zij zijn  bewust geworden van het belang van moestuinen en hebben besloten zich als groep te organiseren om hun verbouwde perceel als een bron van inkomsten te ontwikkelen. Deze vrouwen beschikken elk over een kleine moestuin maar door onvoldoende technische kennis en vaardigheden wordt hun grond niet effectief benut. Zij verbouwen een paar soorten groente, fruit en aromatische kruiden voor eigen consumptie.

Met begeleiding van een lokale NGO zullen zij hun teeltkennis verbeteren en leren zonder pesticiden te werken. Zij zullen als associatie  leren hun zelf verbouwde groenten te conserveren en de producten als groep te verkopen. Zij willen verwerkte augurken, uien, wortels, chili en diverse sauzen, gemaakt met recepten van de vrouwen zelf, produceren voor verkoop op de lokale markt. Het is de bedoeling om het assortiment van verwerkte producten uit te breiden met fruit op siroop (als jam) en diverse groenten geconserveerd in azijn, water, zout en olie.

Deze vrouwen zullen in staat zijn om het hele productieproces van zaaien tot eindproduct te verzorgen. De vrouwen zelf zijn verantwoordelijk voor de aankoop van het nodige landbouw gereedschap, productie en verpakkingsmateriaal. Zo kunnen de vrouwen zelf de administratie- en leveringsproces voor de aankoop leren. Zij zullen bij de kleine leveranciers in de buurt kopen om de lokale economie te steunen. Dit initiatief zal de economische situatie van deze achttien vrouwen verbeteren. De productie en consumptie van verwerkte biologisch geteelde gewassen zal bijdragen aan de voedselzekerheid van de arme families in de streek van ciudad Delgado.

Dit project draagt ook bij aan de aandacht voor milieuvriendelijke kleinschalige landbouw.

Geld nodig voor:
  • Aanschaf van landbouwgereedschap (gebaseerd op een inventarisatie van de gereedschap in het bezit van elke vrouw en wat er nodig is voor dit project)
  • Voorbereiding en gebruik maken van lesmateriaal voor het leren van het inmaken van de groenten en fruit
  • Aankoop van materiaal om de verwerkte producten te verpakken
  • Transportkosten voor de aanschaf van materiaal, bezoek aan diverse moestuinen en markten

Waar: Delgado, San Salvador, El Salvador
Gevraagd bedrag: 3.025 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-SV-21

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

  • Realiseren van praatgroepen rond het thema van het economische voordeel van biologische inputs in kleinschalige landbouw, impact op het milieu en de gezondheid.
  • Praktijk gerichte training over voedselverwerking. Producten zullen geproduceerd worden voor de consumptie in de groep (experimentele fase) en vervolgens zal het productieproces voor commercialisering beginnen.
  • Training via de methode van ”leren door te doen” in elk perceel en als groep om hun landbouwtechnieken te verbeteren en hun gewassen te kunnen uitbreiden
  • Trainingssessies over administratie, boekhouding en verkoop.
  • Aandacht voor verbetering van gender relaties en tegengaan van huiselijk geweld.

Achtergrond

De vrouwen van dit initiatief wonen in vijf arme wijken van Ciudad Delgado in El Salvador. De meeste gemeenschappen zijn gelegen aan de voormalige spoorlijn. De mensen hebben meestal informele banen, vooral vrouwen, en sommigen worden bezoldigd als bewakers, obers, enz. De vrouwen hebben weinig economische middelen en de werkgelegenheid is zeer schaars of precair, daarnaast worden ze beperkt door de onzichtbare grenzen die worden vastgesteld door het geweld dat wordt uitgeoefend door bendes uit verschillende wijken. Toegang tot drinkwater van goede kwaliteit is zeer precair. Hoewel het stedelijke gemeenschappen zijn, hebben ze nog steeds geen riolering, de toiletten of doucheruimtes zijn precair en bieden geen privacy vooral aan vrouwen waardoor ze kwetsbaar worden voor seksuele intimidatie en misbruik. Ondanks de moeilijkheden om in deze buurten te wonen, ontstaan er groepen van ondernemende vrouwen die ernaar streven hun levensomstandigheden te verbeteren. Deze groep van 18 vrouwen dat ondersteuning van Melania vraagt, bewijst dit. 

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Melania ondersteunt de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dit project draagt met name bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen.

Aanvrager

Fundasal, is een Salvadoraanse  non-gouvernamentele organisatie met ruime ervaring met het werken in de precaire wijken van El  Salvador. Zij zijn gevestigd in Ciudad Delgado, waar dit initiatief plaats vindt.

Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:

Totaal projectbedrag: 3.405 euro

Eigen bijdrage: 380 euro

Gevraagd bedrag: 3.025 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door AFAS