Gemeenschapsbakkerij slachtoffers macho-geweld

Beschrijving

De basisgroep “ondernemende vrouwen Las Delicias” bestaat uit 6 vrouwen die wonen in Reyes. Reyes is de hoofdstad van de provincie  José Ballivián in het departement Beni in het Amazonegebied in het noorden van Bolivia en tevens hoofdplaats van de gemeente  Reyes. Het stadje ligt op 32 km van Rurrenabaque aan de  Beni-rivier  en telt ongeveer 6.200 inwoners. 

Met het project willen de vrouwen een gezamenlijke bakkerij starten genaamd bakkerij “Las Delicias”. Eén van de vrouwen stelt een ruimte beschikbaar voor de bakkerij. Met het project willen ze materialen aanschaffen om de bakkerij in te richten zoals een industriele oven, rekken, een tafel, een bak om het  brood te kneden,  een vitrine, een weegschaal en materialen om de eerste broden en banket te maken als meel, suiker, etc.  Met deze bakkerij en de inkomsten die ze daaruit geneneren willen ze de leefsituatie van zichzelf en hun families verbeteren.

Geld nodig voor:

Inrichting van de bakkerij, opstartkosten en training.

Waar: Reyes, Beni, Bolivia
Gevraagd bedrag: 1.310 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer:

Doelen van het project zijn:

 • Verbeteren van de inkomsten van de vrouwen met tenminste 20%
 • Trainen van de vrouwen in het maken van ambachtelijk brood en banket.
 • Opleiding van vrouwen in basisboekhouding.
 • Het verbeteren van de organisatie.
 • Op termijn uitbreiding van het project met meer vrouwen

De verwachte resultaten van het project zijn:

 • Een kleine gemeenschapsbakkerij dat is ingericht met de benodigde materialen.
 • Verkoop van de producten in supermarkten in de regio.
 • Zes vrouwen die getraind zijn in het maken van brood en banket.
 • Zes vrouwen met een hoger inkomen van minstens 20%.
 • Meer vrouwen gemotiveerd om een productief bedrijf te starten om op deze manier hun gezinnen uit de economische crisis te halen).

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Een groot probleem in Bolivia is het geweld tegen vrouwen. Zeven op de tien vrouwen in Bolivia krijgen te maken met lichamelijk of seksueel geweld. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ligt ten grondslag aan huiselijk en seksueel geweld. Dat komt o.a. door de ‘machismo-cultuur’, waarin gedacht wordt dat mannen dominant en vrouwen onderdanig horen te zijn. Om tot gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te komen in Bolivia moet een cultuurverandering plaatsvinden. Dit vraagt om veel geduld. Daarom is erg belangrijk dat de vrouwen training krijgen en vooral financieel onafhankelijke worden.

De basisgroep “Mujeres emprendedoras  Las Delicias” werkt al een aantal jaar samen. De vrouwen zijn moeders, allemaal hoofd van het gezin. De meeste vrouwen komen uit gezinnen met een laag inkomen. Ze werken al informeel als bakkers en verkopen zelfgebakken broden en typisch gebak uit de regio, zoals rijstbrood, yucca, maïs en verschillende taarten voor verjaardagen via de informele markt. De vrouwen hebben geen vast inkomen. Het grote probleem dat zich nu voordoet, is de coronacrisis die blijft voortduren. Op dit moment neemt de armoede elke dag toe door het gebrek aan werk.

Aanvrager

Mujeres emprendedoras  Las Delicias

Type organisatie: basisgroep

Opbouw van de kosten:
 • 935 euro – inrichting bakkerij
 • 220 euro – broodbenodigdheden
 • 135 euro – transport en opstart
 • 205 euro – training

Eigen bijdrage: 185 euro

Gevraagd bedrag: 1.310 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is gefinancierdmet een bijdrage van de stichting Overal, ook te zien op haar website: https://stichtingoveral.nl/onze-projecten/