Timmervrouwen

Beschrijving

Dit project is afkomstig van de vrouwenassociatie Nayarit in het kanton Santa Rosa Arriba. Nayarit wil een groep van 23 leden de kans bieden getraind te worden tot timmervrouw. Deze vrouwen zullen dan meer kans maken op een betaalde baan of een eigen handel op kunnen zetten. Er zal een timmerwerkplaats opgezet worden die gerund zal worden door 5 professionele timmervrouwen, lid van de associatie. Deze vrouwen zullen het werkplaats als een bron van inkomsten beheren. In ruil daarvan zullen ze de timmertrainingen faciliteren. Het timmerwerkplaats zal elke zondag gebruik worden voor de lessen. De opleiding zal  gecombineerd worden met weerbaarheidstrainingen om huiselijk geweld te bestrijden. De associatie vraagt Melania ondersteuning voor een deel van de trainingskosten en voor de aanschaf van een professionele schaafmachine voor het maken van tafels, bureaus, stoelen, houten ornamenten en klein meubilair voor kinderen. De NGO Afoprocses begeleidt het onderwijsproces.

Geld nodig voor:

Industriële schaafmachine, divers timmergereedschap en opleidingskosten.

Waar: Quetzaltepeque, Santa Rosa Arriba, La Libertad, El Salvador
Gevraagd bedrag: 3.770 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-SV-26

Activiteiten

 • opzetten van timmerwerkplaats
 • theorie-praktijk sessies voor timmeropleiding
 • basisboekhouding voor de 5 professionele timmervrouwen
 • uitwerking van een bedrijfsplan voor de commercialisering van producten op de lokaal en departementaal markt.
 • organisatie van weerbaarheidssessies door middel van bewegen, spel en pratten, zodat vrouwen leren hoe te handelen bij seksueel- en huiselijk geweld, bewust worden over hun rechten en kennismaken met legale mechanismen en wetten die hun vrouwenrecht beschermen.

Verwachte resultaten

 • 23 vrouwen hebben leren timmeren en zullen meer kansen hebben op de arbeidsmarkt of op het runnen van een eigen timmerwerkplaats
 • 5 ondernemende vrouwen en 5 nieuw opgeleide vrouwen runnen een timmerwerkplaats en de leefomstandigheden van hun en hun families is duurzaam verbeterd
 • de Associatie Nayrit is versterkt om de rechten van vrouwelijke leden te waarborgen. Indirect zullen de vrouwen van de gemeenschap hiervan profiteren
 • er zijn kansen ontstaan voor het voorzetten van de timmeropleiding
 • de weerbaarheid van de vrouwen is verhoogd en dit zal bijdragen aan het vermindering van geweld tegen vrouwen in de gemeenschap.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador is een van de gevaarlijkste landen om een vrouw te zijn en nog erger als je in arme wijken in de stad of op het platteland woont zoals de vrouwen van dit project. Zij kampen met fysieke onveiligheid door de aanwezigheid van bendes, de slechte conditie van de straten met weinig of geen verlichting, slechte behuizing en gebrekkig of geen voorzieningen zoals riolering. Huiselijk geweld wordt door de vrouwen zelf als een grote probleem genoemd. De meeste vrouwen hebben geen of weinig kansen tot het volgen van onderwijs, zijn werkloos of gaan de straat op om kleding en zelfgemaakte brood of maaltijden te verkopen. Wat ze verdienen is weinig en onzeker. Dit initiatief komt ten goede aan een groot aantal vrouwen die weinig kansen hebben om hun levenssituatie te verbeteren.

Het kanton Santa Rosa Arriba in het department la Libertad, telt ruim 53 duizend inwoners waarvan 84% van de bevolking op het platteland is gevestigd. Er is hoge werkloosheid onder de vrouwen. In de gemeenschap zijn er veel vrouwen met initiatieven om een bron van inkomsten te hebben, maar gebrek aan werkkapitaal is voor hen een groot obstakel.

Aanvrager

AFOPROCSES is een ervaren organisatie op het gebied van onderwijs en gender. Zij werken ook met jongeren ter preventie van geweld.

De Vrouwenvereniging Nayarit is een vrouwenorganisatie met ruim 100 leden. De associatie organiseert of identificeert  en voorziet vrouwen van informatie over beschikbare trainingen voor het opzetten van een handelsactiviteit.

Type organisatie: NGO

 

Opbouw van de kosten:
 • 2.450 euro – professionele schaafmachine
 • 2.735 euro – opleiding, training en begeleiding
 • 975 euro – vaste lasten

Eigen bijdrage: 2.390 euro

Gevraagd bedrag: 3.770 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is gereserveerd voor fondswerving.