Konijnen in de moestuin

Beschrijving

De IBANDA CENTRAL WARD WOMEN ENTREPRENEURS B MYOOGA ASSOCIATION is een groep die bestaat uit 18 vrouwen en 2 mannen. Samen willen ze een ondernemend project opzetten om konijnen te fokken en moestuinen aan te leggen. In de grensregio met Congo zijn konijnen zeer gewild als voedsel, waardoor ze goede verkoopkanalen hebben via de vele restaurants in de omgeving. Het project is ook duurzaam, doordat ze de uitwerpselen en het afval van de konijnen gebruiken voor bemesting van hun moestuin. En andersom de moestuin gebruiken om de konijnen deels mee te voeden en de rest van de moestuinopbrengst zal zelf worden geconsumeerd voor een gezonder dieet en verkocht. Tot slot wordt ook de urine van de konijnen opgevangen via een speciale bodem in de hokken en gebruikt en verkocht als organische pesticide.

De groep gaat starten met 130 vrouwelijke en 26 mannelijke konijnen en ze mogen de locatie van de katholieke kerk gebruiken voor hun onderneming. Met trainingen worden ze opgeleid om de konijnen goed te verzorgen en in ondernemerschapsvaardigheden. De inkomsten zullen deels worden bewaard in een spaarfonds voor de onderneming en de rest wordt verdeeld onder de deelnemende vrouwen, zodat ze dat kunnen investeren in hun moestuin en kunnen besteden aan het onderhouden van hun gezin.

Geld nodig voor:

Groentezaden, gereedschappen, konijnen, opbouw en materialen.

Waar: Ibanda, Kasese, Oeganda
Gevraagd bedrag: 2.765 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-UG-100

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Ibanda ligt aan de voet van de berg Rwenzori en langs de weg naar de sneeuwtop van de berg. Ibanda is een stroomgebied voor een aantal rivieren, namelijk de rivier Mubuku, rivier Esya, rivier Rubooni, Kiharara, Sebwe en Kitakena. Ibanda stad is gelegen tussen twee grote rivieren van Mubuku en Esya op slechts een kilometer afstand van elkaar. Het gebied heeft twee dammen-Bugoyewaterkracht dammen I & II. Ibanda is een van de belangrijkste voedselproducerende gebieden in het district dat bekend staat om zijn yams, matooke-bananen, aardappelen en groenten.

De plaats aan de voet van de berg krijgt vaker regen dan andere delen van het district. Eigenlijk gebeurt het planten van gewassen hier het hele jaar door. Vanwege de aanwezigheid van deze rivieren en de zware regenval, heeft de plaats echter altijd te maken gehad met overstromingen van deze rivieren, aardverschuivingen vanuit de bergen die levens, verlies van eigendommen en huizen veroorzaakten. In mei en juni 2020 werd het gebied bijvoorbeeld weggevaagd door overstromingen en raakten honderden mensen dakloos. De vrouwen van deze groep werden ook getroffen door het verliezen van hun eigendommen, waaronder huishoudelijke artikelen, pluimvee en dieren. In feite beginnen ze hun leven opnieuw.

Aanvrager

Ibanda Central Ward Women Entrepreneurs B Myooga Association

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 100 euro – groentezaden
  • 335 euro – gereedschap en transport
  • 1040 euro – konijnen
  • 1465 euro – opbouw en materialen
  • 370 euro – training

Eigen bijdrage: 545 euro

Gevraagd bedrag: 2.765 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door:

We zoeken nog naar sponsoren!