Krabbenteelt (in plaats van krabbenjacht)

Beschrijving

40 inheemse vrouwen, allemaal weduwe en hoofd van een eigen huishouden, die al ervaring hebben met het verzamelen en verkopen van modderkrabben, zullen de training en het materiaal krijgen om modderkrabben in hun eigen vijvers te kweken. Door samen te werken in groepen van 5 leren ze samen en ondersteunen ze elkaar. De vrouwen zullen in eerste instantie ook nauw worden ondersteund door een lokale overheidstrainer die bedreven is in de teelt van modderkrabben. Ook krijgen ze training van de lokale organisatie Digambarpur Angikar (DA) in budgettering, marketing, boekhouding en ondernemerschap. Dit zorgt voor steun van de lokale overheid en versterkt ook de duurzaamheid van het vrouweninitiatief. De modderkrabben zullen worden verkocht aan in Calcutta gevestigde groothandelaars die rechtstreeks naar de lokale dorpen komen, evenals op lokale markten.

De vrouwelijke projectleider van de lokale organisatie Digambarpur Angikar, die al meer dan 10 jaar in het gebied werkt, zal ook een keer per maand een ontmoeting met de vrouwen hebben om vooruitgang te boeken en om vrouwen te leren over het vormen van en deelnemen aan een vrouwencollectief. Tegen het einde van het project zullen de vrouwen een actief onderdeel worden van het lokale vrouwencollectief, wat zorgt voor langdurige ondersteuning en duurzaamheid.

Geld nodig voor:

Materialen om krabbenkooien te vlechten, grondstoffen, vaardigheidstraining en opleiding ondernemerschap.

Waar: Sundarbans, West-Bengalen, India
Gevraagd bedrag: 3.865 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-IN-65

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten:

  • Training in het kweken van modderkrabben
  • Training basisprogramma Ondernemerschapsontwikkeling, incl. financiële geletterdheid, marketing, leiderschapsvaardigheden en boekhouding
  • Groepsvorming en goede begeleiding bij eerste opstart van teelt en productie
  • Vorming van duurzame marktkoppelingen
  • Training over en inclusie in actief vrouwencollectief
  • Maandelijkse monitoringvergaderingen

De vrouwen zorgen voor de trainingslocatie en zorgen voor eten tijdens de trainingen. Ze zorgen ook voor de basisgereedschappen die ze nodig hebben, zoals schoppen en containers, die de meeste al hebben.

Resultaten:

Aan het einde van een jaar zullen 40 vrouwen getraind zijn in het kweken van modderkrabben en zullen er acht groepen zijn gevormd waarin ze samen actief modderkrabben kweken en produceren. Ze zullen een duurzaam marktkanaal hebben opgezet om de modderkrabben te verkopen, inclusief een directe link naar in Calcutta gevestigde groothandels. Het inkomen van de vrouwen zal verhoogd en stabiel zijn, en alle 40 vrouwen zullen lid zijn van het actieve vrouwencollectief. Het project zal het aantal sterfgevallen als gevolg van foerageren in het wild verminderen, stabiele fondsen creëren voor de weduwen en de toegang tot onderwijs voor kinderen van deze weduwen verbeteren.

Achtergrond

In de staat West-Bengalen in India, ten zuiden van het drukke Calcutta, liggen de Sundarbans, ook wel ‘het prachtige bos’ genoemd. Een bosrijk gebied rijk aan natuur en wilde dieren waar meerdere rivieren uitmonden in de Golf van Bengalen. Hierdoor onstaat er een unieke habitat.

Aan de zuidelijke kant van de Sundarbans ligt een klein, informeel dorp dat bekend staat als Bidhaba Pally of Widow Village, zo genoemd vanwege het grote aantal weduwen die hier woont. Hun echtgenoten zijn aangevallen door tijgers of krokodillen terwijl ze honing, krabben en hout in de mangrovebossen verzamelden. De meerderheid van deze vrouwen leeft ver onder de armoedegrens en wordt geconfronteerd met sociale marginalisering en het risico van uitbuiting. Ze knopen de eindjes aan elkaar voor zichzelf en hun kinderen door modderkrabben, vissen en garnalen te verzamelen, met alle gevaar vandien, en door dagelijkse landbouwarbeid te verrichten. 

Om ervoor te zorgen dat deze vrouwen een veilig inkomen vinden en voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen, heeft de lokale organisatie Digambarpur Angikar focusgroepdiscussies gehouden om erachter te komen hoe ze de vrouwen konden ondersteunen. Hier is het idee ontstaan om modderkrabben te kweken, omdat ze kleine vijvers hebben rondom hun van modder gemaakte huizen. Dit zou hun veiligheid waarborgen en een stelselmatig inkomen opleveren.

Aanvrager

Tiger Widows of Bidhaba Pally

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 380 euro – oefenmateriaal
  • 2.790 euro – materialen en grondstoffen
  • 680 euro – praktijktraining en ondernemerschap
  • 270 euro – monitoring

Eigen bijdrage: 255 euro

Gevraagd bedrag: 3.865 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door:

We zoeken nog naar sponsoren!