Beroepsopleiding kleding maken in Sankhu

Beschrijving

In het eerste jaar volgen 20 vrouwen van 28 jaar en ouder de naai-/kleerleeropleiding. De training wordt gegeven gedurende 3 maanden, 5 dagen per week in coördinatie met lokale trainingsinstanties om de kwaliteit van de training te waarborgen. Het omvat de aankoop van een naaimachine voor elke vrouw. Ze leren meten, vormen, knippen en het gebruik van de naaimachine om bijvoorbeeld schooluniformen, jurken of traditionele kleding te maken. Zodra de training is voltooid, kunnen de vrouwen 180-200 euro per maand verdienen door kant-en-klare kleding op de markt te verkopen of hun kleermakersdiensten aan gezinnen in hun gemeenschap aan te bieden. Er is behoefte aan deze diensten aangezien de meeste lokale bewoners naar andere dorpen en steden reizen om hun kleding te laten maken. Nu hoeven ze niet meer ver te reizen. Reeds uitgerust met training voor (micro)financiering en hoe ze hun eigen inkomen op aparte bankrekeningen kunnen beheren, zal deze beroepsopleiding het mogelijk maken om financiële vrijheid te bereiken. Na een initiële opleiding van 3 maanden ontvangt elke vrouw een professioneel certificaat. De vrouwen starten dan hun bedrijf door hun diensten aan te bieden, hetzij lokaal in Sankhu of in naburige steden, en zullen eens per maand bijeenkomen om hun vorderingen te beoordelen en ervaringen uit te wisselen. Het plaatsvinden van de opleiding binnen een self-help groep helpt de duurzaamheid van het project te waarborgen.

Na 1 jaar steun zal Herchaha Nepal dit project in andere steden herhalen.

Geld nodig voor:

Twintig naaimachines en training.

Waar: Sankhu, Nepal
Gevraagd bedrag: 4.215 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AZ-NE-04

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Activiteiten

  • Groep van 20 vrouwen vormen
  • Coördinatie met lokale training departementen die officiële certificaat gaan verstrekken
  • Training van 3 maanden, 5 dagen per week door bevoegd vrouwelijke tailor (knippen, meten, gebruik van verschillende patronen en van de naaimachine, etc.)
  • Distributie van 20 naaimachines en andere materialen
  • Maandelijkse evaluatievergaderingen
  • Rapporteren over project voortgang

Resultaten:

Aan het einde van een jaar zullen 20 vrouwen zijn opgeleid in kleermaken, met name meisjes- en dameskleding en traditionele kleding. Met hun bestaande kennis van kleinschalige financiering en zaken, en uitgerust met aparte bankrekeningen, zullen ze financiële vrijheid bereiken door hun kleermakersvaardigheden en producten te promoten en te verkopen. Dit zal ook de broodnodige naaidiensten bieden aan de lokale bevolking in het gebied. De kwetsbare vrouwen en hun kinderen – zwaar getroffen door de aardbeving en met weinig rechten in hun eigen huis – zullen dan economisch een beter bestaan kunnen opbouwen.

Achtergrond

In 2015 werd Sankhu verwoest door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, waarbij veel van de beroemde historische gebouwen werden beschadigd. Gelegen op 17 kilometer van Kathmandu en met slechts een kleine bevolking van ongeveer 27.000, is Sankhu een onderontwikkeld gebied waar de bevolking voornamelijk op boerderijen of in de handel werkt. De levensstandaard is verslechterd sinds ze huizen, familieleden en banen zijn kwijtgeraakt door de aardbeving. De beoogde begunstigden zijn vrouwen die doorgaans als huisvrouw werkzaam zijn en geen economische activiteiten hebben. Hun gebrek aan inkomen maakt hen kwetsbaar voor de druk die hun echtgenoten en familieleden op hen uitoefenen terwijl ze worstelen om zichzelf en hun kinderen te kleden en te voeden. Sommige van deze vrouwen hebben met de hulp van Herchaha Nepal een self-help groep gevormd en vragen Herchaha hen te helpen bij het vinden van inkomensgenererende activiteiten. Herchaha Nepal zal hen de beroepsopleiding over naaien geven om de economische groei van de vrouwen te genereren, zodat ze een beter leven kunnen leiden en een goede positie in hun gezin kunnen verwerven, en in de behoeften van hun kinderen kunnen voorzien.

Aanvrager

Herchaha Nepal (Care4Nepal)

Type organisatie: NGO

Opbouw van de kosten:
  • 2.990 euro – naaimachines
  • 255 euro – naaigerei
  • 1.455 euro – beroepsopleiding

Eigen bijdrage: 485 euro

Gevraagd bedrag: 4.215 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door de Cees Kant Foundation