Overproductie cassave

Beschrijving

In een afgelegen gebied in Suriname aan de oevers van de Gran Rio liggen zes Saamaka dorpen. De vrouwen uit deze dorpen hebben weinig mogelijkheden om inkomsten te genereren. Met dit project wil Melania helpen hier verandering in te brengen.

De vrouwen verbouwen al cassave op eigen grond, de zogeheten kostgronden. Nu doen zij dat voor eigen consumptie i.vm. de houdbaarheid van de verse cassave. Met een machine kunnen ze de (over)productie verwerken, zodat deze getransporteerd en elders verkocht kan worden. Hiermee zullen de vrouwen hun financiële afhankelijkheid van mannen verminderen, zij versterken hun positie en ook de onderlinge band. Melania zal de bouw van de werkplaats financieren. Dit project is verbonden aan twee andere projecten: een voor de aanschaf van de machine op zich en een voor het lokaal opwekken van groene elektriciteit. Deze andere projecten worden niet door Melania begeleidt of gefinancierd. Uiteraard is er wel contact met de coördinatie van de andere projecten.

Dit is een kans voor deze vrouwen om met het werk dat ze al doen en de beschikbare bronnen inkomsten te genereren.

Geld nodig voor:

Bouwmateriaal voor te bouwen werkplaats, productiemachine cassave en transportkosten.

Waar: : Godowatra, regio Gran Rio (Boven Suriname rivier, district Sipaliwini), Suriname: Godowatra, regio Gran Rio (Boven Suriname Rivier, district Sipaliwini), Suriname.
Gevraagd bedrag: 2.705 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: LA-SU-02

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

Zes afgelegen dorpen aan de Gran Rio (Boven Surinamerivier) te weten Sitonu uku, Godowataa, Deböö, Kajana, Begöön, Ligolio. Steun van overheid is minimaal. In deze dorpen is nagenoeg geen overheidssteun. Elektriciteit wordt gegenereerd door een dieselgenerator en  is beschikbaar van 18 tot 24 uur, helaas is de generator regelmatig buiten dienst.

Voedselvoorziening is matig. Ze planten op hun kostgronden groente, fruit, aardvruchten. Proteïne bronnen zijn vis, wild en soms kip. In regenseizoen 2022 waren er grote overstromingen waardoor veel kostgronden geen productie leverden. Ook corona heeft hier grote gevolgen gehad vanwege wegvallen inkomen uit toerisme.

Werkloosheid is groot. Alleen mannen hebben klein industrie (houtwerkplaats, meubel, korjalen, buitenboordmotor, watertaxi, vissen en jacht) en genereren daarmee wat geld en voedsel.

Vrouwen hebben geen inkomsten meer door terugval toerisme (souvenirs en werk op toeristenresort). Voor eigen gebruik (en gezin) verbouwen ze gewassen. Verbouwen van kostgronden is een traditionele taak van vrouwen. Kappen van bomen en zwaar werk op de kostgronden wordt door mannen gedaan. Vrouwen zijn meestal eigenaar van kostgrond. Vrouwen koken het eten. Kleren wassen, kinderen verzorgen en huishouden doen vrouwen. Geen openbare vrouw- en kindermishandeling (bewaking door familiebanden).

Aanvrager

Mujé Kakiti

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 1.500 euro – bouwmateriaal
  • 1.080 euro – machines
  • 820 euro – transportkosten
  • 205 euro – inrichting

Eigen bijdrage: 900 euro

Gevraagd bedrag: 2.705 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is geadopteerd door fonds dat anoniem wil blijven.