Yankho kippenhandel

Beschrijving

De vrouwen van Yankho CBO zijn bekend met het houden van lokale kippen. Nu willen ze Hyline vleeskippen gaan houden, een kippensoort die sneller groeit en als gezonder bekend staat. Ze verdelen de taken op basis van ieders expertise en interesse waarbij vooraf afspraken gemaakt worden over de verantwoordelijkheden.

Met hulp van Melania willen ze, op eigen grond, kippenrennen bouwen, training volgen in het houden van kippen en 200 Hylinekuikens plus krachtvoer aanschaffen. De kuikens zullen na 7 weken groot genoeg zijn voor de verkoop. Uitwerpselen van de kippen kunnen verkocht worden als mest.

De eendagskuikens krijgen kant-en-klare voeding en daarnaast produceert de groep ook zelf voeding waarbij het krachtvoer 2:3 gemixt wordt met eigen verbouwde maïs en zemelen. Hierdoor verwachten ze de kippen zelfs met 6 weken al te kunnen verkopen.

Ze weten dat de vraag naar vleeskippen om economische redenen in Malawi is afgenomen. Ze hebben marktonderzoek gedaan en verwachten met hun lagere productiekosten de kippen tegen concurrerende prijzen aan te kunnen bieden.

Geld nodig voor:

Aanschaf kuikens, bouw kippenrennen, krachtvoer en training.

Waar: Zingwangwa, Blantyre, Malawi.
Gevraagd bedrag: 1.850 euro
Looptijd: 1 jaar
Projectnummer: AF-MA-19

Yankho CBO is een groep van 16 vrouwen in de leeftijd van 24 – 46 jaar, afkomstig uit Blantyre in de zuidelijke regio van Malawi. De vrouwen werken al 5 jaar samen aan een zelf opgezet gewasdiversificatie project waarbij ze maïs, pinda’s en sojabonen verbouwen op totaal 3 hectare grond. ‘Yankho’ betekent ‘antwoord’ in Chichewa, waarmee ze hun aspiratie laten zien om met financiële ondersteuning een positieve verandering te realiseren voor hun leden en de gemeenschap.

De groep is opgericht om door samenwerking de economische situatie van de gemeenschap te verbeteren. De vrouwen leven nu van de opbrengst van het land. Daarnaast houden sommige leden lokale kippen of hebben kleine bedrijfjes in snacks, kruiden en donuts. Enkele leden participeren in community programs op het gebied van gezondheid en onderwijs.

Adres(sen van de plaats waar het project wordt uitgevoerd.

Achtergrond

  • De vrouwen werken al 5 jaar samen en kennen elkaar goed.
  • Ze hebben goed nagedacht over diversificatie van het bedrijf waardoor ze minder kwetsbaar zijn bij tegenvallende regenval.
  • De groep heeft goed onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de kosten van kippenvoer te beperken en wordt getraind door een kippen expert.

Aanvrager

Yankho CBO

Type organisatie: vrouwengroep

Opbouw van de kosten:
  • 430 euro – aanschaf kuikens en toebehoren
  • 750 euro – krachtvoer
  • 455 euro – bouw kippenrennen
  • 780 euro – reservering bouwgrond
  • 210 euro – training

Eigen bijdrage: 770 euro

Gevraagd bedrag: 1.850 euro

%

Welk deel van het budget is al gefinancieerd?

Help dit project.

Adoptie

Dit project is gereserveerd voor sponsoring door de sponsorfiets/wandeltocht in september.