Eén van de unieke projecten in Kenia dit jaar, is het irrigatiesysteem op zonne-energie in de Mabinju gemeenschap. Met steun van Melania kon een waterpompstation aangeschaft worden dat op zonne-energie werkt. Een druppelbevloeiingskit en twee watertanks van 5000 liter maken de opstelling compleet. Water uit het Victoriameer wordt hiermee bergopwaarts getransporteerd naar de gemeenschappelijke vrouwenboerderij om daar de gewassen, in het door droogte getroffen Mabinju, te bevloeien.

In totaal bedient het irrigatiesysteem twee acres landbouwgrond van de vrouwencoöperatie. Zo’n zestig vrouwen en hun huishoudens -in totaal ongeveer 180 mensen- profiteren hiervan. Het project geeft hen de kans om het hele jaar door groenten te verbouwen, die ze op de lokale markt verkopen om in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien.

Dit project zorgt voor een enorme empowerment en levert de vrouwen ook respect op. Ze genereren nu eigen inkomen en zijn niet meer afhankelijk van hun echtgenoten. Het project wordt door alle leden van de gemeenschap gesteund. En ook het lokale ministerie van Landbouw heeft trainingen gegegen over goede landbouwpraktijken en financieel project- en bedrijfsmanagement. Zo beschikken deze vrouwen nu over geavanceerde vaardigheden in het beheren van hun financiën met een spaarprogramma.

Door inkomen en opleiding integreren deze vrouwen nu ook in het bredere economische weefsel van de samenleving. Ze kunnen hun kinderen een betere toekomst geven omdat ze het schoolgeld kunnen betalen en tijd is om te studeren. Het irrigatiesysteem bespaart tijd die eerst besteed werd aan het helpen van de moeders om het water handmatig naar boven te halen.

Ook de gezondheid binnen de gemeenschap is verbeterd. Enerzijds dankzij voldoende voedselvoorziening, maar anderzijds door minder fysieke inspanningen. Veel vrouwen zijn HIV-positief en hebben last van infecties en immuun gerelateerde problemen.

Corona heeft helaas wel voor uitdagingen gezorgd. Zo kunnen plenaire trainingen momenteel niet plaatsvinden en zijn de markten gesloten waardoor producten daar niet verhandeld kunnen worden. Maar de Mabinju gemeenschap blijft positief en heeft enorm profijt van het irrigatiesysteem op zonne-energie.