Via ons contactpersoon:

De leden van Masizi wonen in de Rongi regio in het noorden van het land ‘met de duizend heuvelen’. Voordat zij in contact kwamen met SEVOTA -strategische partnerorganisatie van Melania in Rwanda- leefden zij in isolement, waren slachtoffer van huislijk geweld en niet gewend om hun problemen te bespreken met partners of andere vrouwen. Ze leefden, armoedig, van kleinschalige landbouw waarvan de opbrengst matig was.

Ruim veertig huishoudens werden met steun van Melania bereikt (project AF-RW-8). Tijdens het uitvoeren van de gezamenlijke activiteiten werden de huiselijke problemen en het oplossen ervan, besproken. Ze werden daarbij geholpen door maatschappelijk werkers.

Het versterken van de groepscohesie en de onderlinge band gebeurt door middel van het Peace basket programma ‘Agaseke k’ Amahoro’. Bij deze ceremonie krijgt de vrouw bezoek van haar zusters en wordt er samen gegeten. De vrouw wordt versierd met lendendoeken, halskettingen en krijgt een kroon op haar hoofd. Indien aanwezig, is de echtgenoot ook deelgenoot van de ceremonie.

Tijdens de ceremonie worden ervaringen uitgewisseld over eenheid en verzoening en het huwelijks- en het gezinsleven. Familieconflicten worden opgelost. Als laatste wordt een kaars aangestoken die symbool staat voor het vredeslicht dat nooit mag uitgaan in het bezochte huishouden. Deze ceremonie is een onderdeel van ‘de cirkel van vrede’ die per stad gemaakt wordt. De ceremonie is inmiddels uitgevoerd in 21 families.

Met steun van Melania heeft de groep kleinvee aangekocht wat gezorgd heeft voor mest. Dit wordt gebruikt voor de landbouw en heeft geleid tot een betere opbrengst, meer voedsel voor de gezinnen en heeft het de vrouwen in staat gesteld om een kleine spaarkas aan te leggen.

Het project heeft een groot verschil gemaakt in het leven van de vrouwen, hun partners en overige familieleden. Niet alleen het zelfvertrouwen maar ook de eigenwaarde van de vrouwen is toegenomen. Dit soort projecten draagt bij aan het slechten van de geschillen die ontstaan zijn door de genocide die Rwanda getroffen heeft. De vrouwen brengen via de contactpersoon hun dank over aan Melania.