Het project Herbruikbaar Maandverband is, ondanks de beperkingen door COVI-19, een groot succes geworden. De vrouwen van Smart Child Kenya hebben heel veel vrouwen uit hun gemeenschap weten te motiveren om aan de training mee te doen. Ze hadden op een gegeven moment zelfs zoveel aanmeldingen dat niet iedereen mee kon doen in de eerste ronde.

In totaal hebben twintig vrouwen de naaicursus en ondernemerschapstraining gevolgd. Zij hebben maandverband in allerlei vormen en maten gemaakt en speciaal ondergoed ontworpen. Ook hebben ze leren verkopen en boekhouden.

Naast dat deze twintig vrouwen en hun gezinnen met het project zijn geholpen, hebben ook 6.000 schoolmeisjes van het project geprofiteerd. Zij hebben hygiënisch en herbruikbaar maandverband kunnen kopen. Daarmee is de impact groot. Meisjes die voorheen een paar dagen niet naar school konden vanwege hun menstruatie periode konden dat nu wel.

Er is meer bewustwording gekomen over hygiëne en gezondheid. Voor dit project gingen vijf tot tien meisjes per maand met een infectie naar het ziekenhuis omdat ze oude dekens of gedroogde dierenhuiden gebruikten als maandverband.

De twintig vrouwen hebben ervaren hoe meer financiële onafhankelijkheid hun meer vrijheid en veiligheid heeft gegeven. Zij hebben geleerd over gelijke rechten.

Het project heeft ook een positief effect op het milieu omdat dit maandverband herbruikbaar is en ander maandverband niet langer in de natuur wordt weggegooid.

Opvallend was de grote hoeveelheid tienermoeders die op jonge leeftijd gedwongen zijn te trouwen met een oudere man waardoor ze vroegtijdig met school zijn gestopt. Ondanks dat zij nauwelijks konden lezen en schrijven, hebben ze de training wel kunnen volgen, ook al konden ze minder diep op de stof ingaan dan gepland. Wel is dit project juist voor hen ontzettend belangrijk om hun sociaal economische positie te kunnen versterken.

Zoals op de foto te zien is was er veel enthousiasme voor dit project: “vrouwen houden van mode”. De groep wil de trainingen voortzetten zodat ze aan de grote vraag en behoefte van de vrouwen uit de gemeenschap tegemoet kunnen komen. Ook gaan ze door met het ontwerpen en maken van maandverband en onderbroeken voor eigen gebruik en voor de verkoop.